Beveiligingscamera kopen? Lees eerst onze tips

Het internet wemelt van de beveiligingscamera aanbieders en de prijzen lopen enorm uiteen, waarschijnlijk zie je door de bomen het bos niet meer. Lees voordat je verdergaat met het zoeken naar een nieuwe beveiligingscamera daarom eerst onze tips door om vervolgens eenvoudig je juiste keuze te kunnen maken.

Wanneer je je woning, bedrijf of kantoor wilt beveiligingen dien je met zorg de juiste camera's te selecteren. Geen situatie is namelijk hetzelfde.

1. Wat is het doel van de beveiligingscamera?

Wil je camera's gebruiken voor toezicht, afschrikmechanisme of bewaking?

Cameratoezicht is het live meekijken met beveiligingscamera's op een gebied, gebouw of situatie. Denk bijvoorbeeld aan evenementen, verkeer en stadstoezicht.

In het geval van toezicht is het belangrijk om te werken met hoge resolutie beveiligingscamera's welke bij voorkeur bestuurbaar zijn (PTZ Camera's).

Wanneer de camera's enkel een afschrikkende werkingen dienen te hebben zal een dummy camera voldoen

Voor bewakingsdoeleinden is het van belang om per locatie te bepalen wat voor type camera je gebruikt.

2. Beveiligingscamera voor binnen of buiten?

Een camera's die buiten hangt heeft andere specificaties dan een binnen camera.

Denk aan een camera die waterdicht moet zijn, een infrarood functie voor s'avonds en s'nachts heeft en "hufterpoof" is zodat deze niet vernield kan worden.

3. Bedraad of draadloos ?

Draadloos is een hot item. Voorheen hoorde je vaak de slogan "wil je draadloos, of probleemloos", dit is niet voor niets. Bij analoge camera's is draadloos sterk af te raden, de verbinding is niet stabiel en de beeldkwaliteit slecht. Wat ons betreft is bedraad altijd "the way to go". Beveiligingscamera's hebben altijd een voeding nodig, echt draadloos zal het daarom nooit worden, mits je met batterijen werkt.

Mocht bedraag geen optie zijn raden we je aan om een modern IP systeem te gebruiken, deze zijn stabieler en hebben een betere beeldkwaliteit. Het risico op haperend beeld of missende fragmenten is wel groter als bij een bedraad systeem.

4. Digitale of analoge beveiligingscamera's?

Tot voorkort waren analoge beveiligingscamera's de meest verkochte camera's. De systemen zijn relatief goedkoop en betrouwbaar.

Maar is analoog de beste keuze? Nee, analoge camera's gebruiken een verouderde techniek en hebben vaak een slechte beeldkwaliteit.

Tegenwoordig wordt er gewerkt met HDCVI en IP Systemen. HDCVI is een analoog CCTV systeem met beeldkwaliteit tot Full HD (1080P).

Wij raden aan te kiezen voor een IP systeem, ip camera.

ip camera's. hebben een hoge beeldkwaliteit en bieden meer mogelijkheden als een analoge camera. Let bij het kiezen van een IP camera goed op de kwaliteit en het merk. Er zijn veel goedkope "Chineese" IP camera's in omloop welke draaien op onstabiele software. Dit kan leiden tot irritaties bij de installatie en mogelijk ontstaan van een instabiele verbinding en missende fragmenten in de opnames, erg vervelend als het fragment van diefstal of vandalisme niet opgenomen is.

5. Bullet, Spy, Dummy of Dome?

Wil je een elegante, relatief kleine camera? Kies dan voor een Dome camera.dome camera.Wil je onopvallend op beeld vast kunnen leggen wat er gebeurd? Kies voor een Spy camera.

6. Het opnemen en bewaren van camerabeelden

Wanneer je de juiste camera's hebt gekozen is het minstens net zo belangrijk om je camerabeelden veilig op te slaan, op de juiste plek en voor de juiste periode. Heb je een pand beveiligd waar je 1x per week bent en de beelden worden voor 3 dagen bewaard kan het zomaar zijn dat de beelden zijn gewist als jij erachter komt dat er iets niet pluis is. Of heb jij je recorder in de netjes onder de toonbank staan en worden bij een inbraak je recorder gestolen of vernield? Ook dan zijn je beelden weg.

Je kunt je camerabeelden tegenwoordig opslaan op een SD kaart, NVR of DVR Recorder of in de cloud. Alles heeft ze voor en na delen.

SD Kaart

Veelal goedkopere IP camera' bieden tegenwoordig de mogelijkheid de beelden op te slaan om een geintegreerde SD Kaart. Een goedkope oplossing maar het kent veel nadelen. De kaart heeft een beperkte opslag en is daardoor snel vol, ook is de kaart gemakkelijk te verwijderen en de beelden zijn weg, wat ons betreft verre van ideaal.

NVR / DVR Recorder

De meest gebruikte oplossing is het gebruik van een DVR of NVR recorder. Een DVR wordt gebruikt bij analoge systemen en de NVR bij IP systemen. Het geheugen wordt vaak bepaald door een zelf te selecteren harde schijf tot wel 4 TB. Opnemen en terugkijken van beelden tot meerdere weken terug is daardoor mogelijk. Een recorder kent ook meerdere nadelen:

De hardeschijf van de recorder en de hardschijf zijn erg kwetsbaar. De harde schijf kan defect raken waar je vaak pas achter kom wanneer je beelden terug wilt kijken. Ook gebeurd het steeds vaker dat bij een inbraak de recorder wordt gestolen of vernield. Ook bij brand zal de recorder + de beelden het niet overleven.

Een recorder draait 24/7 en neemt veel stroom, de stroom rekening kan jaarlijks oplopen tot €100 + euro!

Cloud Recording

Steeds vaker kiezen installateurs ervoor de beelden in de cloud op te slaan. In de cloud staan je beelden veilig bij brand en diefstal. Je betaald per camera een vast maandbedrag en betaald niet extra voor energie gebruik.

Cloud recording kan gebruikt worden als backup voor de beelden op je recorder maar wanneer je gekozen hebt voor IP camera's is een recorder overbodig. Je kunt je IP camera's namelijk direct aansluiten op je router en verbinden met de cloud! Hiermee bespaar je de investering van een recorder, aardeschijf, monitor, muis en extra bekabeling.

7. Beveiligingscamera set of losse camera's?

tekst.

8. Goedkope beveiligingscamera of kwaliteit?

Ze zeggen weleens "goedkoop is duurkoop" en dat geldt ook zeker bij de aanschaf van een beveiligingscamera.

Tegenwoordig kun je voor enkele tientallen euro's een camera aanschaffen via marktplaats, ebay of andere online kanalen.

Een beveiligingscamera is ervoor de veiligheid van jezelf, andere personen of goederen te waarborgen. Wanneer er zich een vervelende situatie voordoet waarbij de beelden van de beveiligingscamera als bewijs of ondersteuning kunnen dienen is er niet zo frustrerend als slechte of verloren beelden.

Bezuinig daarom niet op de aanschaf van de kwalitatief goede hardware en opslag van jouw beelden.

Bekijk voor de aanschaf van je beveiligingscamera of recorder de reviews en ervaringen van andere gebruiker. Kies ook voor een gerenomeerd merk, kwalitatief slechte camera's en recorder zijn vaak merkloos en te herkennen aan kreten van gebruikte software op de buitenkant als onvif, h264, h265 etc.

9. Wetgeving voor het beveiligingscamera's

Rondom camerabeveiliging hangen meerdere wetten, er zijn echter geen directe wetten die het gebruik van een beveiligingscamera aan banden legt.

Wetten rondom het gebruik van beveiligingscamera's zijn het EVRM (Europees verdrag voor de rechten van de mens) en de WBP (wet persoonsbescherming)

Openbare weg filmen

Wanneer er gesproken wordt over beveiligingscamera komt altijd het onderwerp "filmen van de openbare weg" naar voren. Wat mag wel en wat mag niet? Het filmen van de openbare weg opzicht is verboden, echter is het toegestaan voor wanneer je je auto beveiligd die op de openbare weg geparkeerd staat. Let wel op dat de openbare weg zo min mogelijk in beeld is. Wat bijvoorbeeld niet mag is het opnemen wie er langs uw huis loopt over de openbare weg.

Beveiligingscamera's rondom huis

Het filmen in en rondom je eigen huis is toegestaan, het is immers je eigendom. Het is wel verplicht de camerabewaking aan te kondigen met een bordje of sticker bij de ingang.

10. conclusie, wat is de beste beveiligingscamera?

Zoals je hebt kunnen zien is het niet mogelijk om de beste camera aan te geven. De beste camera is afhankelijk van factoren als het doel van de camera, de toepassing, de locatie en het het budget.

Wij raden je daarom altijd aan om advies te vragen van een professional die jou kan adviseren bij het selecteren en monteren van de juiste beveiligingscamera's.

X

Probeer cameracloud
nu 3 dagen gratis

Aanmelden als:

PrivacyCameraCloud zal de gegevens die je invoert nooit zonder jouw toestemming beschikbaar stellen aan anderen.