Port forwarding handleiding voor IP Camera's

Er zijn meerdere protocollen voor video streaming. Ieder protocol gebruikt een andere poort. Voordat je jouw camera of recorder wilt aansluiten lees je hieronder hoe je port forwarding instelt voor jouw IP Camera.

Ieder apparaat dat in verbinding staat met jouw router heeft zijn eigen interne IP adres. Het interne IP adres werkt enkel binnen jouw eigen netwerk. Alle interne verbindingen komen samen in de router. Zodra je toegang wilt hebben tot een van deze apparaten in jouw netwerk omgeving heb je toegang nodig tot de router.

Elke internet functie heeft daarnaast een eigen poort. Websites gebruiken bijvoorbeeld poort 80 en e-mail bijvoorbeeld poort 25. Ook IP camera’s gebruiken een eigen poort.

Welke poort heb ik nodig voor mijn IP Camera?

Met een IP camera kun je het beste eerst RTSP poort 554 proberen. RTSP staat voor "real time streaming protocol" en wordt gebruikt om beeld en geluid live te versturen. De meeste moderne camera’s ondersteunen dit protocol.

Als het niet lukt, heb je waarschijnlijk een MJPEG camera. MJPEG camera’s gebruiken poort 80. Je kunt op Wikipedia meer informatie vinden over streaming protocollen.

DVR/NVR Recorder

Wanneer je de camera hebt verbonden met een recorder die "onvif" ondersteund dien je poort 80 en 554 open te zetten. Je kunt beide poorten openzetten en het interne IP adres van de recorder doorsturen. Wanneer je recorder geen "onvif" ondersteunt, is het open zetten van poort 554 voldoende.

Onvif staat voor "open network video interface forum". Het Onvif protocol is ontwikkeld voor IP producten en wordt door de meeste fabrikanten en software ontwikkelaars in de bewakings industrie gebruikt.

Router specifieke handleidingen

Op de website http://portforward.com/router.html kun je router specifieke handleidingen vinden voor de meest voorkomende routers zoals port forwarding voor Ziggo en KPN. Je selecteert het merk, model en het gewenste bestandstype (RTSP voor h.264 camera's of HTTP voor MJPEG camera's) en volgt simpelweg de handleiding.

Wanneer je er niet uitkomt zijn er ook vele tutorials te vinden op YouTube. Hiervoor kun je het beste de zoekfunctie gebruiken met de zoekopdracht "port forwarding ip camera + merk + model van de router".

De router instellen

 1. Router IP adres

  Het eerste wat je moet doen is het vinden van het interne IP adres van jouw router. Vaak kan je dit vinden door in je browser één van de volgende adressen te zoeken. Door de volgende providers veel gebruikte adressen zijn:
  Ziggo: 192.168.178.1
  UPC: 192.168.192.1 of 192.168.1.1
  KPN: 192.168.2.2.
  Wanneer je het IP adres van de router niet kunt vinden kun je deze ook opvragen via het opdrachtpromptvenster.
 2. Router login

  Login in het dashboard van de router. De inloggegevens heb je gekregen van de provider of kun je vinden op de achterkant van de router. Veel routers gebruiken gemakkelijke login combinaties als:
  admin / admin
  user / user
  admin / 0000
 3. Port Forwarding openen

  Na het inloggen zoek je het tabje: "Port Forwarding", "Virtual Server", "NAT" of "FireWall". In iedere router hebben ze de port forwarding functie onder een ander tabje "verstopt". Als je hem gevonden hebt kun je hier een poort forwarden. In dit voorbeeld gebruiken we poort "554"
 4. Instellingen opslaan

  De gevraagde gegevens vul je als volgt in:
  Naam: (vrije keuze, bijvoorbeeld IP Camera 1)
  Protocol: TCP en UDP
  Lan host: Interne ip adres van je camera of recorder (bijvoorbeeld 192.168.1.92)
  WAN port: 554 - 554
  LAN port 554 - 554

Let op! Gebruik je meerdere camera's in één locatie? Dan dient iedere camera zijn eigen unieke poort krijgen.

Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met je reseller of CameraCloud. Als het gelukt is om je IP Camera te portforwarden kun je aan de slag met de automatische detectie in je persoonlijke dashboard.

Wanneer je er zelf met behulp van de ip camera port forwarding handleiding niet uitkomt kunnen we je in contact brengen met een van onze partners. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier.